10/25/2011

XXXV - Ádám Krisztián kiállítása

Ádám Krisztián: Bangle, rozsdamentes acél, fotó: Ádám Krisztián, www.aadaam.com


A mindennap tárgyai, kommunikációs felületei betöltik az életünket anélkül, hogy az eredeti megteremtőit, tervezőit ismernénk. Különös világot jelent a design-on belül az ékszerek csoportja. Az ékszerek története messze a design fogalmának kialakulása előttre datálódik, most mégis, valahogy ez az a terület, melyen belül jól lehet értelmezni a  tárgyak divattól sújtott területét, ott ahol a tárgykészítés több évezredes hagyománya a high-tech kihívására felel. Az ékszerek, az ékszerek története, és a tömegtermelésre leginkább fókuszáló design különös fénytörésben vizsgálható meg egy olyan ékszertervező kiállítása kapcsán, aki leginkább a sokszorosítható tárgyak egyedi kivitelezésével foglalkozik.

Van egy úgynevezett Budapesti Iskola, mely kivételesen nem az egykori Lukács tanítványok filozófiai iskoláját takarja. Azt az ékszertervezéshez köthető csoportot nevezzük így a hazai design-ban, mely az egykori Iparművészeti Főiskola, majd egyetem, most MOME  fémműves tervezőit köti össze láthatatlan fémszálakkal, amelyek eredetileg két mester kezéből indultak el. Péter Vladimir és Bánfalvi András sajátos iskolát teremett, melyen belül az ékszer, a hagyományokon innen, a design-on túl, az egyéni jelhagyás eredeti ízét mutatják, egy jellegzetes iskola különös ismeretetőjelei fedezhetőek fel a tárgyak, alkotók, életművek megismerésével. A tárgyak minimalizmusa, a formaalkotás letisztult karaktere, az anyagválasztás visszafogottsága jellegzetsen kiemeli ezt az iskoláta az ékszertermelés tengeréből. A Budapesti Iskola fiatalabb nemzedékéhez tartozik Ádám Krisztián a kiállítás nevében is vállalt életkorával.

Ádám Krisztián kiállításán a kis kiállítótér alacsony terében egyetlen hosszú asztal áll, vékony lábaival magasra emelve a kiállítás tárgyait tartó lapot, ratja a közel 35 ékszert. A asztal kiemelésében válnak láthatóvá ezek a tárgyak ezüstök, alumíniumok, titánok. Gyűrűk, karkötők nyakláncok. Van-e az iskola és az abból kiemelkedő alkotó hagyományai között látható kapcsolat? Ádám Krisztián asztalán az elmúlt 10 év tárgyait helyezte el, és látható ezen az asztalon az a fejlődéstörténet, mely a tárgyak időben való változásait mutatja. Egykori egyetemi tárgyak egy zárt, keményvonalú tervezőt mutatnak, a Budapesti Iskola jellegzetes lekerekítő vonalvezetésével, majd későbbi tárgyak lassan kilépnek az egykori iskola kapuján és egy új, eredeti útra lépnek.

Az iskola egykori ékszerkészítési technikáinak nyelvezetét Ádám Krisztián az elmúlt évek alatt a saját kifejezésére formálta, kiegészítette, átalakította. A hagyományosnak mondható tervezés, viaszban mintázás, öntés, cizellálás, polírozás során létrejövő tárgyak egy hagyományosabbnak mondható formavilágot mutatnak. Bár az összes tárgyon érezhető a kemény, geometrikus formavilág, mégis, a jellegzetes ádámkrisztiáni tárgyakat egy másik technkai eszközrendszer kiépítése hozta létre. Az új technika a lézervágás, és a szikra forgácsolás beemelése a technológiai folyamatba, mely technika lehetővé teszi, hogy a fémet a digitalis tervezés után hajszálvékonyan, tűéles pontossággal vágjuk el. A technikai újítás egy új kifejezési lehetőséget teremt. Ádám Krisztián munkáin a pontos digitális tervezés, esztergálás, és az új fémvágás, majd a hagyományos ötvös utómunkálatok kíméletlen precíz alkalmazásának együttese látszik. Itt teremtődött meg valami egészen új, amelyet nem láthatunk mindennap a designerek háza táján.

Talán így is fogalmazhatok: a digitális tervezés kézműves hagyományait látjuk megteremtődni Ádám Krisztián műhelyében. A tárgyak egy része szinte még melegen került ki a műhelyből. Egy technológiai sor megújítása során, megmarad a tervezés és kivitelezés kézhez álló jellege, a tárgyak nem vesztenek minőségükből az új technikai eszközök nyomaitól, hanem valami naprakész derű árad ezekből a szigorú tárgyakból. Ez az a dolog ami miatt különösen érdemes megtekinteni ezt a kiállítást. Mégis, ez a szigorúság nem árt a tárgyaknak, Ádám Krisztián  alkotói alkata sikeres, használható tárgyakat hoz létre. Egy aktív felhasználó rövid mondatát kell idéznem: Cool!




Ádám Krisztián kiállítása / FISE Galéria / Budapest / Kálmán Imre utca
25 10 2011 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése